Ik heb een klacht over de huisartsenzorg, wat kan ik doen?
Gelukkig zijn de meeste patiënten tevreden over de inzet en het werk van de medewerkers van onze praktijk. Een enkele keer is dat niet het geval. Op deze pagina leest u wat u kunt doen met uw onvrede of klacht.
Praat met uw huisarts
Als u ontevreden bent over uw huisarts of een klacht heeft, dan hoeft u dat niet voor u te houden. Er zijn meerdere manieren om uw onvrede kenbaar te maken. Allereerst adviseren wij uw klacht te bespreken met uw huisarts. Als uw huisarts niet weet dat u ontevreden bent, kan hij of zij niets ondernemen om de klacht op te lossen. Daarom stelt uw huisarts het op prijs dat hij of zij de gelegenheid krijgt om er met u over te praten. Dat kan ook gaan als de klacht over de praktijkassistente, praktijkondersteuner of waarnemer gaat.
Komt u er samen niet uit?
Komt u er samen niet uit of ziet u om bepaalde redeneren af van een gesprek met uw huisarts, dan kunt u bij de assistente een klachtenformulier ophalen en deze invullen, de assistente kan u hierbij helpen. Of klik hier voor het digitale klachtenformulier. Binnen de praktijk zal gekeken worden of wij de klacht kunnen oplossen, wij zullen u hiervan op de hoogte stellen en vragen of u met de oplossong tevreden bent.
De klachtenfunctionaris komt met een oplossing
Is dit lastig voor u of komt u er met ons niet uit, dan kunt u uw klacht bespreken met een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris zoekt samen met u naar een oplossing van uw klacht of probleem. De klachtenfunctionaris kan proberen de klacht te bemiddelen. De klachtenfunctionaris kiest geen partij en heeft daarom geen oordeel. Alles wat u de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk. U kunt het klachtenformulier gebruiken op de website van SKGE. De klachtenfunctionaris is eventueel te bereiken op telefoonnummer 088-0229190.
De geschillencommissie komt met een bindend oordeel
Als u er met uw huisarts en met bemiddeling door de klachtenfunctionaris niet uit komt, kunt u een uitspraak over uw klacht vragen bij de geschilleninstantie huisartsenzorg. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een voorzitter (jurist) en uit leden namens de patiënten en uit leden namens de huisartsen. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris die ook jurist is.
Het oordeel van de geschilleninstantie is bindend. Meer informatie kunt u in de folder vinden in de wachtkamer en op www.skge.nl. (Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg)